Kezdőknek

„Hogyan kezdjem el a repülőmodellezést?”

 

Ezt a kérdést már biztosan sokan feltették maguknak, vagy másoknak. Az oldalon a kezdő modellezőknek szeretnénk azzal segíteni, hogy valamelyest útmutatást nyújtunk az első gyakorló modell kiválasztásában és az első lépések megtételében.

A legegyszerűbb, ha felkeresitek a közelben működő modellező egyesületet, klubbot! A tagjai biztosan szívesen segítenek. Egy rutinosabb modellező rengeteg elkövetett hibától tévhittől menthet meg.  Segíthet a berepülésben és elláthat hasznos tanácsokkal.

A modellezést, ha nincs a környékünkön modellező klub, elkezdhetjük magunk is, de tény, hogy így lassabb és nem kizárt hogy költségesebb lesz a kezdeti időben.

Kezdjük először azzal, hogy válassz is bármilyen kezdő modellt, az irányokkal és a karok funkcióival mindig tisztában kell lenni. ezért első témakörünk a rádió és a vezérlés! Az alábbi képen látható a kormányfelületek és a meghajtó motor helye.

Egy átlagos egyszerű modellen négy vezérelhető csatorna van, de léteznek bonyolultabb és összetettebb rendszerek is, de ezekre most nem térünk ki.  A négy csatorna a magassági kormány, oldalkormán, csűrő kormány és a meghajtó motor. Ezen csatornák működését a rádiónk vezérlő karjai működtetik a képen látható kiosztásban.

  •  A meghajtó motor  vezérlő karjának észak felé tolásával a motor elindul és a fordulatszám emelkedik. Dél felé húzásával a fordulatszám csökken és a motor leáll.
  • Az oldalkormán vezérlő karjának nyugat felé tolásával a gép farkát jobbra kényszerítve balra fordul. A kar kelet felé tolásával a hatás fordított.
  • A magassági kormány vezérlő karjának észak felé tolásával a modell leadja az orrát, süllyedni kezd.  A kar dél felé húzásával a modell emelkedik.
  • A csűrőkormány vezérlő karjának nyugat felé tolásával a gép balra dől és fordulóba kezd. Kelet felé tolásával jobbra dől és jobb fordulóba kezd.

Gondolom feltűnt, hogy az oldalkormán és a csűrőkormány által kiváltott hatás hasonló!

Lényegében mind két kormány alkalmas az oldalirányú irányváltoztatásra, de hogy melyiket használjuk, vagy mind kettőt egyszerre, abban nagy a szerepe a gép típusának és a repülni kívánt figurának, manővernek is.

 

A rádió adóhoz tartozik egy vevő is, amit a modellben kell elhelyezni! Az egyes kormányfelületeket mozgató szervók csatlakozó kábeleit ebbe a vevőbe kell csatlakoztatni.

A vevő egységek oldalán a csatlakozó tüskéknél egy számozás található.  A számok az egyes csatornák számát jelölik.

A képen az egyik legegyszerűbb elektronikai elrendezés látható két csűrő szervó bekötésével!

A vezérléssel nagy vonalakban meg is vagyunk, így rátérhetünk a repülés elsajátítására.

Mivel a technika lehetővé teszi, és ma már mindenkinek van otthon számítógépe, erősen javasolt a szimulátoros repülés! Ennek azért nagy a jelentősége, mert  így törés és anyagi kár nélkül lehet begyakorolni az irányítás alapjait. Számtalan életünk van és mindig egy új gépet kapunk! Szimulátorokból bőven találunk választékot a modellboltokban. Segítség képen pár link:

http://www.modellhungaria.hu/

http://www.rcpanda.hu/

http://www.zenn.hu/modelsport/

 

Az egyik legolcsóbb szimulátor az FMS szimulátor+USB E-Fly távirányító szettel.

Ezzel a rendszerrel gond nélkül meg lehet tanulni az alapokat! Létezik jobb program, élethűbb fizikával és szebb grafikával, de azt az 5-6 ezer forintot mindenképpen megéri.

 

Amennyiben a szimulátor programot megvásároltuk, feltelepítettük és beállítottuk a már fentebb leírt kormány irányokkal, bele is kezdhetünk a repülés gyakorlásába.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig tervezzük meg előre a repülést! Gondoljuk át alaposan, hogy mit is szeretnénk csinálni és hogyan lehet azt kivitelezni. Az első próbálkozások alkalmával az egyszerűbb manőverek  gyakorlására koncentráljunk. Ezalatt értem a mind két irányba való körözést, nyolcasozást, egyenes repülést, le és felszállást.

A szimulátoron való repülést minél tovább gyakoroljuk, annál nagyobb az esély arra, hogy az első repülés sikeres lesz. A rutinos modellezők a mai napig frissítik és bővítik tudásukat szimulátor programok segítségével.

 

Térjünk rá a megfelelő modell kiválasztására!

Lényegében az ideális kezdő modellt néhány alapvető kitétel alapján választhatjuk meg.

 

  • Legyen strapabíró a gép szerkezete, hogy a gyakorlás során elszenvedett baleseteket jól bírja.
  • Olcsó legyen mind a készlet, mind alkatrészek tekintetében.
  • Könnyen megépíthető, beállíthatónak kell lennie.
  • A sebességének és a repülési tulajdonságának megfelelőnek kell lennie egy kezdő számára.

 

Lényegében ezek a tulajdonságok nagy vonalakban a habból készült  modellekre érvényesek. Ezek között is leginkább egy típusra az Easy Star-ra! Bár tudjuk, hogy ahány ember annyiféle vélemény, mi mégis ezt javasoljuk kezdőgépnek.

Az Easy Star Nem egy szépség, viszont cserében már az első repülés alkalmával sikerélményeket produkál számunkra. Lassú és megbocsájtó.

A gépen gyárilag nincs csűrő, de nincs is rá szükség! A legtöbb modellboltban megvásárolható a modell kittben, vagy komplett szettként. A dobozban van egy részletes leírás a megépítéséről, képekkel illusztrálva. Nincs más dolgunk, csak pontosan követve összeállítani a modellt, beállítani a súlypontot és a kormánykitéréseket az ajánlás szerint, és már repülésre kész is!

 

Most, hogy már tisztában vagyunk a vezérléssel és begyakoroltuk szimulátoron a repülést, illetve megépítettük a repülő modellünket, megpróbálkozhatunk a repüléssel!

 

FONTOS, hogy ezt csak a megfelelő helyen tegyük! Mások és saját életünk, értékeink védelme a legfontosabb! Nem biztos, hogy egy mező, szántás vagy más alkalmas a repülésre!

Ajánlott  felkeresni  a környék modellező egyesületét, klubját és érdeklődni a lehetőségekről.

Amennyiben Miskolc, vagy környéki modellező vagy, a repterünkön szívesen látunk és segítünk, hogy az alapok elsajátítása megfelelően törés nélkül történjen!

A modellező reptereknek vannak szabályai! Ezeket mindenkinek be kell tartania!

A mi repterünknek a szabályait itt olvashatjátok:  Reptér szabályzat

 

Az első éles repülések alkalmával ugyan azokat a manővereket gyakoroljátok, mint amiket a szimulátorozás alkalmával is! Így kisebb az esélye a törésnek, hiszen a mozdulatok már a kezetekben lesznek. Fontos megjegyezni , hogy a valós repülés nem olyan mint a szimulátorozás! Amit a szimulátorban meg tudtok csinálni, még nem biztos, hogy a valóságban igen! Épp ezért fontos a fokozott óvatosság és az előrelátás!

A repülőmodellezés a modellezés azon ága, ahol mindig lesz egy újabb kihívás, egy másik gép, egy leküzdhetetlennek tűnő feladat.  Ez  egy  örökös tanulásból, gyakorlásból álló folyamat.

Reméljük sikerült hasznos tanácsokkal, információkkal segítenünk az első próbálkozásokat.

Minden kezdő számára sikeres és eredményes repülést kívánunk!

 

 

Miskolci RC Modellező Egyesület.

 

Szerző: Lerch Krisztián